Kan man ta den perfekta bilden med en ny kamera?

Kan man ta den perfekta bilden med en ny kamera?

Vad som kan klassas som den perfekta bilden är en mycket objektiv fråga och det finns nog lika många åsikter som fokus. De flesta har ett högst eget objektiv med sina slutsatser medan några går på känsla till 100%.

Att mäta fram den perfekta bilden är svårt och för att få fram ett resultat som alla kan ställa sig bakom behöver vi gå på känsla. Att en bild säger mer än 1000 ord kan dock alla vara överens om. Fotografier kan ibland säljas på auktioner till värden som man trodde inte existerade i fotobranschen. Vid de tillfällena är det inte vem som kan få ut flest ord ur bilden utan helt och hållet känslan den förmedlar. Hur påverkar man känslan i fotografierna?

En resa tillbaka i tiden med gamla kameror

När man bläddrar sig igenom gamla fotografier slås man snabbt av hur mycket känsla till exempel ett gammalt släktfoto kan ge. När man tittar på ett släktfoto taget med en modern kamera kan det vara svårt att känna samma känsla. Vad beror detta på? Kan det vara att betraktaren är av en nostalgisk natur och tycker det är mysigt med dom gulnande och färglösa bilderna? Hade man alltid hade en professionell fotograf som tog bilderna förr? Är det att alla har kameror idag men få lär sig att hantera dom? Är det att kamerorna från förr var tillverkade för hand medan dagens kameror spottas ut från fabrikerna?

Vi tycker att detta är väldigt intressanta frågor.

Kan man ta nya bilder men ändå få samma känsla i bilderna?

Ett exempel i modern tid på hur man inte lyckades framställa känslan i nya foton med digital hjälp är när Disney producerade dom nya Star Wars filmerna.  För att filmtittarna skulle känna att det var en berättelse som fortsatte där den tidigare tog slut var man tvungen att få till samma bild, känsla och färger. Det visade sig vara mycket svårare än vad man trodde från början. Det fanns till slut inget annat alternativ än att leta fram dom gamla objektiven. Bara då kunde man få fram samma känsla som alla bio besöakre och Star Wars fansen var ute efter.

Kan man använda nya kameror och gamla objektiv?

Det är fullt möjligt att leta fram sina gamla objektiv och sätta fast på sin nya moderna digitala kamera. Även om man inte kommer hela vägen med en sådan kombination är man en god bit på vägen. Om man inte har ett förråd att börja leta efter utrustning i kan man ge sig ut att leta på olika auktionssidor på internet. Nätauktioner med auktioner för fotoutrustning är inte ovanligt. Det finns otroligt många hem som töms och där det mesta inom väggarna skickas vidare till auktioner. Auktioner online är smidigare än fysiska auktionshus. De vanligaste är budi.se, tradera.se och auktionsverket. Glöm inte att fråga släktingar om de har något liggandes. Det är inte ovanligt att det kan finnas något fotoentusiast som besitter en skatt vad gäller kamerautrustning.

Digital eller analog kamera

Den största skillnaden på kamerorna är givetvis att förr var alla kameror analoga men numera är majoriteten av alla kameror digitala. Detta är givet en betydande faktor när det gäller känslan som kan skapas i fotografierna. En nisch som växer fram mer är att köpa retro kameror. En av de absolut bästa retro kamerorna 2022 är Fujifilm X-Pro3 som ger en helt otrolig fotograferingsupplevelse. Det är en kamera som levererar samma känsla som en gammal kamera med filmrulle. Även om den har en 3 tum stor lcd använder man den knappt. Känslan att i stället kunna använda sökaren är fantastisk.

Köp både nytt och gammalt på auktion online

Nya kameror kan kosta en hel del samtidigt som gamla kameror har ett affektionsvärde som är svårt att värdera om man ska köpa en kamera från en privatperson. Vi känner att vi har hittat ett kryphål i systemet genom att köpa utrustning på auktioner. På vanliga auktioner hittar man oftast dom gamla kamerorna och de gamla objektiven. Går man till konkursauktioner kan man istället hitta helt ny och ofta oanvänd utrustning till en bråkdel av priset. Konkursauktioner är alltså butiker som har fått slå igen där en förvaltare har tagit över verksamheten inför konkursen och försöker få ut så mycket pengar som möjligt innan böckerna stängs. Det är ett kryphål som vi tycker är ok att använda sig av.